ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ» - Theodoros Papagiannis Museum of Contemporary Art
ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ - ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Τα Νέα του
Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ»

"Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη"

Βιβλίο της Έλσας Μυρογιάννη

Το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του βιβλίου "Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη" της Έλσας Μυρογιάννη το Σάββατο 12 Νοεμβρίου2016 στις 10π.μ στο χώρο εκδηλώσεων των Αρσακείων Σχολείων Ιωαννίνων (Λογγάδες).

Μετά τη λήξη της παρουσίασης (12.30) θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και ξενάγηση από τον καλλιτέχνη (θα υπάρχει λεωφορείο για τη μετακίνηση από τα Αρσάκεια Σχολεία στο Ελληνικό και επιστροφή) .

Για τον Όμιλο Φίλων του Μουσείου

Βασίλης Παπαϊωάννου

 


 

  

  

Δεν ξέρω από πόσο μακριά μού έρχονται οι μορφές αυτές. Δεν ξέρω να πω ακριβώς τι εκφράζουν, αν είναι θεοί ή δαίμονες, αν είναι μυθικές μορφές ή ήρωες της ιστορίας, λαϊκοί αγωνιστές ή πνευματικοί άνθρωποι, εθνικοί ευεργέτες ή διδάσκαλοι του γένους, φαντάσματα του νου ή εφιάλτες. Πιθανόν να είναι κάτι από όλα αυτά...

  

  

   

Τα «Φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη» είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο τέχνης που απευθύνεται σε νεαρούς εφήβους, αλλά και σε ενήλικες. Εκτός από την αισθητική παιδεία, που είναι ένας από τους στόχους του βιβλίου, θίγονται θέματα που σχετίζονται με τη δύναμη της τέχνης, τη νεότερη ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας. Το βιβλίο πραγματεύεται το έργο του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη με τίτλο «Τα φαντάσματά μου». Το έργο αποτελείται από μορφές υπερφυσικού μεγέθους που συντίθενται από ποικίλα υλικά σε δεύτερη χρήση. Ο πυρήνας ωστόσο των γλυπτών είναι τα αποκαΐδια από τον εμπρησμό του Πολυτεχνείου το 1991, κατά τη διάρκεια μαθητικών διαδηλώσεων για εκπαιδευτικά θέματα.

Ο Θόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε το 1942 στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Σπούδασε με υποτροφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (1960-1965) και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (1966-1968) ταξίδεψε στη Μεσόγειο μελετώντας την αρχαιοελληνική τέχνη και την τέχνη της Μεσογείου. Το 1970 διορίστηκε ως βοηθός στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών, στο εργαστήριο γλυπτικής του Γιάννη Παππά. Το 1981 μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι. Το 1987 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής και το 1991 τακτικός καθηγητής στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών. Έχει τιμηθεί µε πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμούς. Το 2009 στο δημοτικό σχολείο του χωριού του ίδρυσε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Με τα συμπόσια γλυπτικής που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια μαζί με άλλους γλύπτες έχει κοσμήσει με εξαιρετικά γλυπτά την αυλή του μουσείου καθώς και τον δρόμο που οδηγεί από το Ελληνικό στο μοναστήρι της Παναγίας Τσούκας.

Περισσότερα για το βιβλίο: Εδώ