ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ» - Theodoros Papagiannis Museum of Contemporary Art
ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ - ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Τα Νέα του
Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ»

Ημερίδα για την κτηνοτροφία Πράμαντα 22-08-2017


«Ο βοσκός»: Γλυπτό του Θόδωρου Παπαγιάννη

Ημερίδα με θέμα «Κτηνοτρόφοι των Τζουμέρκων: Ο διαρκής πολιτισμός των βουνών», πραγματοποίησε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Τρίτη 22 Αυγούστου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πραμάντων.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, καθώς και εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων.

«Η εκδήλωση είχε ένα τιμητικό χαρακτήρα προς τους κτηνοτρόφους της περιοχής αλλά ταυτόχρονα περιλάμβανε ενημέρωση και προβληματισμό για το μέλλον της κτηνοτροφίας των Τζουμέρκων, τέθηκαν καίρια και σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη νομαδική αλλά και συνολικά την κτηνοτροφία και προσπάθησε να αναδείξει και τις προοπτικές ανάπτυξης», σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, σε δηλώσεις του.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που αποτελεί μια συνέχεια εκείνης προς τιμήν των μαστόρων της πέτρας, ο γλύπτης Θ. Παπαγιάννης φιλοτέχνησε ένα γλυπτό αφιερωμένο στους κτηνοτρόφους της περιοχής, το οποίο και παρουσιάστηκε επίσημα στο τέλος της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα της ημερίδας είχε ως εξής:

10:00-10:30 Προσέλευση

10:30-11:00 Χαιρετισμοί

11:00-11:20 «Ζει ο βασιλιάς κτηνοτρόφος; Ζει η κτηνοτροφία στα Τζουμέρκα;», καθηγητής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Ηπείρου, Γιάννης Σκούφος

11:20-11:40 «Ο βοσκός που φέρνω μέσα μου», Ομότιμος Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ. Θεόδωρος Παπαγιάννης.

11:40-12:30 Προβολή κινηματογραφημένου ποιμενικού οδοιπορικού με θέμα: «Στον δρόμο για τα χειμαδιά» και χαιρετισμός από τον φιλόλογο-συγγραφέα Νίκο Καρατζένη

12:30 Αποκαλυπτήρια γλυπτού αφιερωμένου στον Πραμαντιώτη κτηνοτρόφο, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη.

  Δύο βίντεο με την επιμέλεια του Ναπολέοντα Ροντογιάννη

1-«Ο βοσκός» γλυπτό του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη μαζί με τον γλύπτη Σπύρο Λισγάρα στα πλαίσια ημερίδας στην Πράμαντα «Κτηνοτρόφοι των Τζουμέρκων»

  

12-Ομιλία: «Ο βοσκός που φέρνω μέσα μου», Θεόδωρος Παπαγιάννης Ομότιμος Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ. και Ιδρυτής του «Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης» και Αποκαλυπτήρια του γλυπτού «ο βοσκός» έργο του Θόδωρου Παπαγιάννη στη Πλατεία της Πράμαντας