Τα Νέα του
Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ»

"Της Σελήνης και της Μυτιλήνης"

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΥΤΗ

Αναδημοσίευση από Τα Νέα   

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 08 Ιουλίου 2011  

 

 

Τριήμερες εκδηλώσεις για τον Οδυσσέα Ελύτη, με έκθεση και συναυλίες, πραγματοποιούνται στο ελαιοτριβείο που ίδρυσε ο παππούς του, Νικόλαος Βρανάς, στη Λέσβο

   


Ο Νικόλαος Βρανάς, που γεννήθηκε ως Βρανάς Νικολάου αλλά αντέστρεψε το ονοματεπώνυμό του, δημιούργησε το 1887 ένα από τα πρώτα ατμοκίνητα εργοστάσια της Λέσβου. Ο Νικόλαος Βρανάς ήταν επίσης παππούς του Οδυσσέα Ελύτη.

Το πέτρινο αυτό ελαιοτριβείο, που λειτούργησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, αποκαταστάθηκε και από το 2009 έγινε Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας της Λέσβου και του Αιγαίου. Δεν αναστηλώθηκε μόνο το κτίριο - εμβαδού 900 τ.μ. - αλλά αποκαταστάθηκε και ο μηχανολογικός του εξοπλισμός: μύλοι, πιεστήρια, αντλίες και μια ντιζελομηχανή.

Ετσι ο επισκέπτης μπορεί να καταλάβει όλη τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού, έτσι όπως γινόταν από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα, περίπου, του 20ού. Αλλά η χρήση του μνημείου που βρίσκεται στο Παπάδο της Λέσβου και το οποίο αποκαταστάθηκε με πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Αρχιπέλαγος (πρόεδρος: Νίκος Κούνδουρος), δεν σταματάει εκεί.

Το Μουσείο Βρανά είναι και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εκδηλώσεις για τον νομπελίστα ποιητή φέτος που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Η εταιρεία Αρχιπέλαγος, της οποίας μέλη είναι μεταξύ πολλών προσωπικοτήτων οι Νίκος Σηφουνάκης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Αγγελος Δεληβορριάς - ιδρυτικό μέλος της ήταν και ο Ζυλ Ντασσέν -, οργανώνει λοιπόν σειρά εκδηλώσεων. Η αρχή θα γίνει με τα εγκαίνια της θεματικής έκθεσης «Η Λέσβος του Ελύτη» την Παρασκευή 29 Ιουλίου. Η έκθεση «αναδεικνύει τα τεκμήρια της λεσβιακής καταγωγής του ποιητή και επιχειρεί να φωτίσει - μέσα από συγκεκριμένες αναφορές που εντοπίζονται στο έργο του - τα φυσικά στοιχεία και τις πνευματικές φυσιογνωμίες του νησιού (Σαπφώ, Κριναγόρας, Θεόφιλος) που απασχόλησαν τη σκέψη και επηρέασαν την τέχνη του», λένε οι οργανωτές.

Θα μείνει μάλιστα εκεί - μόνιμα - και μετά το τέλος των εκδηλώσεων, στεγασμένη σε μία από τις αποθήκες λαδιού του βιομηχανικού μνημείου, η οποία διαμορφώθηκε ειδικά για να τη φιλοξενήσει. Τη βραδιά των εγκαινίων θα αποκαλυφθεί στην είσοδο του μουσείου και ένα μικρό ανάγλυφο με τη μορφή του ποιητή - έργο του διακεκριμένου γλύπτη καθηγητή Θόδωρου Παπαγιάννη.

Το ίδιο βράδυ, αλλά και το επόμενο, ο Γιώργος Κουρουπός θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ένα έργο του που συνέθεσε ειδικά για τις επετειακές εκδηλώσεις. Βασίζεται στο ποίημα του Ελύτη «Της Σελήνης της Μυτιλήνης» και θα παιχτεί στη μικρή αυλή του ελαιοτριβείου, με ερμηνευτές τον Σπύρο Σακκά και τη Δάφνη Πανουργιά. Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, σύντροφος και θεματοφύλακας του έργου του Ελύτη, που συνεργάστηκε στενά με την εταιρεία στην οργάνωση των εκδηλώσεων, θα διαβάσει κείμενα του ποιητή.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κλείσουν με μια μεγάλη συναυλία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 ιουλίου στη μεγάλη αυλή του Ελαιοτριβείου - Μουσείου (χωρητικότητας 2.000 θέσεων). Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, με τη συνοδεία στο πιάνο του Στέφανου Κορκολή, θα ερμηνεύσει τους «Προσανατολισμούς» του Ηλία Ανδριόπουλου, ο οποίος είχε μελοποιήσει ποιήματα από την ομώνυμη πρώτη ποιητική συλλογή του Ελύτη. Οι «Προσανατολισμοί» είναι, άλλωστε, το έργο που ανέδειξε την Αλκηστη Πρωτοψάλτη πριν από 27 χρόνια. Στη συναυλία θα δώσει το «παρών» και ο ίδιος ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο οποίος θα ερμηνεύσει στο τέλος του προγράμματος δύο ανέκδοτα νεανικά του τραγούδια που ανήκουν στον ίδιο κύκλο.

 

Μ.Π.