ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ - Theodoros Papagiannis Museum of Contemporary Art
ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

 
                              

    


 

 

 

 

 

 

 

Francesco Moretti

Q-ART CODE

σίδερο, ίνοξ, αλουμίνιο 2015  

  

Το έργο Q-Art Code  πραγματοποιήθηκε από το Ιταλό εικαστικό καλλιτέχνη Francesco Moretti κατά τη διάρκεια του 6ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής 2015 που οργανώθηκε από το Μουσείο της Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό  Ιωαννίνων.

Το έργο, εμπνευσμένο και αφιερωμένο στα διαδοχικά συμπόσια γλυπτικής που έλαβαν χώρα στο Ελληνικό, θέλει να συμβολίσει τη σύγκλιση των διαφορετικών ενεργειών, τεχνοτροπιών και υφών όλων των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στις διαφορετικές χρονιές του συμποσίου και το ανέδειξαν σε μία σημαντική και μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία υψηλού επιπέδου.

Xάρη στην παρουσία του Μουσείου «Θ. Παπαγιάννης» και το μεγάλο αριθμό έργων που φιλοτέχνησαν πολλοί καλλιτέχνες, το Ελληνικό και η γύρω περιοχή άλλαξαν εντελώς όψη και μεταμορφώθηκαν σε ένα μεγάλο υπαίθριο πάρκο γλυπτικής που συνομιλεί με το δραματικό τοπίο των βόρειων Τζουμέρκων.

Στο έργο  Q-Art Code, που κατασκευάστηκε από υλικά ανακύκλωσης,  οι ρόδες του ποδηλάτου  συμβολίζουν τους καλλιτέχνες: ο καθένας λειτουργεί με τη δική του κίνηση. Οι ρόδες αυτές είναι σαν να ανέρχονται μέχρι την επιφάνεια και να εισβάλουν σε αυτήν. Από την άλλη πλευρά της επιφάνειας σχηματίζεται ένα Qr-code ("κώδικας γρήγορης ανταπόκρισης") που λειτουργεί σαν μία τράπεζα δεδομένων. Χάρη στο Qr-code, είναι δυνατόν να έχει κανείς γρήγορη και εύκολη πρόσβαση  σε φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα και κάθε πιθανή σχετική πληροφορία που είναι διαθέσιμη. Με τον τρόπο αυτό το έργο Q-Art Code προσφέρει στον θεατή μια ολοκληρωμένη πανοραμική εικόνα για τις δραστηριότητες του μουσείου και όχι μόνο.

Το έργο Q-Art Code συσχετίζει και συνδέει δύο παράλληλους κόσμους, τον φυσικό και τον ψηφιακό. Μία διασύνδεση παράδοσης και νεωτερικότητας.

     

Ευχαριστώ για τη βοήθεια την Εβίτα Θεοχάρη, για τις φωτογραφίες τον Βαγγέλη Γιωτόπουλο και τον Ναπολέοντα Ροντογιάννη για την ιστοσελίδα

Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες της πόλης των Ιωαννίνων:

www.pkdi.gr (Ιστοσελίδα του Πνευματικού Κέντρου)

   

www.ioannina2021.gr (Ιστοσελίδα Πολιτιστικής Πρωτεύουσας)