ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ - Theodoros Papagiannis Museum of Contemporary Art
ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

 

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης"

 10ο Συμπόσιο Γλυπτικής 2019

από 17/08/2019 έως 07/09/2019

στο Χωριό "Ελληνικόν Κατσανοχωρίων"
Δήμου Βορείων Τζουμέρκω
ν

Συμμετέχοντες Γλύπτες  

Παράλληλες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

  • Σάββατο 31/8/2019, Αφιέρωμα στην εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ», παρουσίαση της μελέτης της Εβίτας Θεοχάρη και βράβευση του κ. Βασίλη Παπαϊωάννου για τη συμβολή του στην έκδοση της εφημερίδας .

  Βίντεο με την επιμέλεια του Ναπολέοντα Ροντογιάννη

  

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ


Η Αδελφότητα Συγχωριανών Ελληνικού Ιωαννίνων “Η ΤΣΟΥΚΑ” συμπληρώνει φέτος 41 χρόνια λειτουργίας.
Συγκροτήθηκε το 1978 στην Αθήνα από άτομα με καταγωγή από το χωριό Ελληνικό (Λοζέτσι) Ιωαννίνων, τα οποία εγκαταστάθηκαν εκεί γύρω στα 1960. Από τον Φεβρουάριο του 1987 η Αδελφότητα εκδίδει την τοπική εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ», η οποία γιορτάζει 32 χρόνια ζωής.
Με αφετηρία τα κοινά βιώματα από την παιδική και εφηβική ηλικία, τις εμπειρίες στα μέσα του 20ού αιώνα και την αστείρευτη όρεξη για προσφορά, τέθηκαν οι σκοποί και τα μέσα επίτευξής τους στο καταστατικό ίδρυσης της Αδελφότητας Συγχωριανών Ελληνικού Ιωαννίνων “Η ΤΣΟΥΚΑ”. Η παρουσία της Αδελφότητας
είναι δυναμική και συνεχής. Έχει ιδρύσει βιβλιοθήκη, εκδίδει βιβλία και διοργανώνει πληθώρα δράσεων πολιτισμού στην Αθήνα και στο Ελληνικό. Βρίσκεται σε άμεση και αδιάλειπτη επικοινωνία με τον Όμιλο Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελληνικού.
Το 1ο Φύλλο της διμηνιαίας τοπικής εφημερίδας: «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ» εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 1987 από τις Ηπειρωτικές Εκδόσεις “Πέτρα”. Λίγο πριν την έναρξη του 21ου αιώνα (εποχή της παγκοσμιοποίησης) ως και τα τέλη του
2017 (εποχή κοινωνικής και οικονομικής κρίσης), η εφημερίδα επιδιώκει να είναι φορέας αντίστασης στην κρίση αξιών. Οι αρθρογράφοι, στην τριμηνιαία πια «ΦΩΝΗ», αναδεικνύουν την ανάγκη της διατήρησης του τοπικού λαϊκού πολιτισμού τονίζοντας πως ο σύγχρονος πολιτισμός είναι η συνέχειά του. Από το 1999 ως το 2010 περίπου παρατηρείται θεματικό προβάδισμα του λαϊκού πολιτισμού των μέσων κυρίως του 20ού αιώνα. Έκτοτε, η ιδέα της ίδρυσης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” και εν συνεχεία οι διαδικασίες υλοποίησής του αρχίζουν να κεντρίζουν περισσότερο την προσοχή των αρθρογράφων. Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου και ο Όμιλος Φίλων του Μουσείου με τις πολλές δραστηριότητές τους καλύπτουν μέχρι τα τέλη του 2017 τον μεγαλύτερο όγκο της ύλης της εφημερίδας.
Η αυτοεικόνα των καταγόμενων από το Ελληνικό Ιωαννίνων με επιρροές από τον σύγχρονο πολιτισμό αντανακλά τη νοσταλγία του παρελθόντος μέσα από την προσπάθεια για τη διατήρηση των ξεχωριστών πολιτισμικών γνωρισμάτων και τη μεταφορά τους στις νεότερες γενιές. Ο πολιτισμός είχε πάντοτε κεντρικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων του Ελληνικού. Η ενεργή συμμετοχή των νέων στην κυκλοφορία της εφημερίδας είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της ιστορικής περιφερειακής εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ».


«Γενέθλια Γη! Είναι ο πρώτος ψυχικός δεσμός του
ανθρώπου με τον Μύθο της Γης!»
Κώστας Δ. Βασιλείου
Το Ελληνικό [=Λοζέτσι] Ιωαννίνων
Λαογραφική Μελέτη της Ιστορικής του Παράδοσης
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα 1996
Αδελφότητα Συγχωριανών Ελληνικού Ιωαννίνων “Η ΤΣΟΥΚΑ”


«Η παράδοσή μας δεν είναι νεκρό παρελθόν. Είναι η
ζωντανή και χειμώδης ρίζα του λαού μας, απ’ όπου
βλασταίνει και αναπτύσσεται ο σύγχρονος λαϊκός μας
πολιτισμός!»
Η Φωνή του Ελληνικού
Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2009, Αρ. Φύλλου 90, σ. 5


Είπαν για την εφημερίδα...


«Η εφημερίδα είναι η μάνα που μας λείπει»
Βασίλης Παπαϊωάννου
| υπεύθυνος έκδοσης & ταμίας Δ. Σ. Αδελφότητας
Ξέρουμε ότι ο πολιτισμός έχει συνέχεια, η ζωή έχει
συνέχεια, γράφουμε και για τους παραπίσω. Να δουν πώς
πορευτήκαμε εμείς.


«Η Φωνή του Ελληνικού είναι δυνατή»
Μαρία Καραγιώργου
| αρθρογράφος & πρόεδρος Δ. Σ. Αδελφότητας
Η Φωνή του Ελληνικού είναι πολύπλευρη και καλύπτει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δημιουργικότητας και δραστηριότητας.
Όπως λογοτεχνία, τέχνη, επιστήμη, ιστορία, φιλοσοφία, αθλητισμό, πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα (...) Παράδοση και εκσυγχρονισμός είναι δύο βασικές ροπές της ανθρώπινης ύπαρξης. Με σεβασμό στην εξέλιξη της ανθρωπότητας συνεχίζουμε και παραδίδουμε την σκυτάλη στους νεότερους.


«Αγωνιώ που η σύγχρονη κοινωνία όλο και περισσότερο
απομακρύνεται από τον λαϊκό πολιτισμό»
Αιμίλιος Μπλέτσος
| αρθρογράφος & αντιπρόεδρος Δ. Σ. Αδελφότητας
Μακάρι όλα τα συμβούλια να είχαν το δέσιμο το δικό μας (...).
Όσο θα είμαστε στην Αδελφότητα, θα κυκλοφορεί η εφημερίδα.


«Υπάρχει μία διάθεση ρομαντισμού για αυτά που
γίνονταν παλιά»
Τάσος Κανάτσης
| αρθρογράφος
Αισθανόμαστε παιδιά αυτής της Κοινότητας. Έχουμε τη συναίσθηση του συνανήκειν σε μια κοινωνική ομάδα.
Μας συνδέουν διάφορα πράγματα. Μας συνδέει, εκτός από τα σημερινά προβλήματα... μας συνδέει και το παρελθόν. Υπήρχε μία κοινή βιωματική σχέση.


Το παρόν φυλλάδιο βασίστηκε στην εθνογραφική έρευνα αρχείου και πεδίου (2017 - 2018) που πραγματοποίησα στο πλαίσιο του Προγράμματος των Μεταπτυχιακών Σπουδών μου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία - Λαογραφία» στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο τίτλος της εργασίας αυτής είναι: «Η αυτοεικόνα των καταγόμενων από το χωριό Ελληνικό Ιωαννίνων μέσα από τα άρθρα στην τοπική εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ».
Η έρευνα εστίασε σε 69 Φύλλα της εφημερίδας (1999/2000 - 2017) και σε συνεντεύξεις με άτομα, που διαφώτισαν πτυχές της λειτουργίας της εφημερίδας. Ευχαριστώ από καρδιάς όλες και όλους για κάθε υποστήριξη.

    

Εβίτα Θεοχάρη
Εκπαιδευτικός - Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Λαογραφίας
Ιωάννινα 2019

     


 

  

  

  

  

Το  πρόγραμμα  των  παράλληλων  πολιτιστικών  εκδηλώσεων  συνδιοργανώνεται  από  τους  φορείς:

  • Δήμος  Βορείων  Τζουμέρκων-Μουσείο  Σύγχρονης  Τέχνης ‘’Θεόδωρος  Παπαγιάννης’’,

  • Όμιλος  φίλων  του  μουσείου σύγχρονης  τέχνης ‘’Θεόδωρος  Παπαγιάννης’’,

  • Πολιτιστικός  σύλλογος  Ελληνικού,

  • Αδελφότητα  συγχωριανών  Ελληνικού ‘’Η   ΤΣΟΥΚΑ’’ και 

  • ΠΑΣ Αναγέννηση  Ελληνικού.